LEVENSKRACHTIG

Als je niet hebt geleerd om van jezelf te houden, kun je je hele leven op zoek zijn naar iemand buiten jezelf die jou wil laten voelen dat je de moeite waard bent. Die zoektocht is een pijnlijke, maar vooral ook onmogelijke opgave. Want werkelijk niemand zal permanent in staat zijn om aan jouw verwachtingen te voldoen.

 

Zijn jouw opvoeders er, om welke reden dan ook, niet in geslaagd in jouw behoeften te voorzien? Dan kun je niet anders dan dat accepteren. Er bestaat zoiets als een vervaldatum om je opvoeders de schuld te geven van jouw welzijn. Er komt een moment in je leven dat de verantwoordelijkheid voor jouw geluk niet langer bij hen of iemand anders ligt, maar bij jou zelf.

Je wilt wel, maar je weet niet hoe 

Als je in je jeugd geen of weinig onvoorwaardelijke liefde en acceptatie ervaren hebt, is het echter lastig verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen en die honger naar waardering te stillen. Je wilt wel, maar je weet niet hoe. Je blijft liefde buiten jezelf zoeken. Dat betekent vaak, dat je onvolwassen relaties aangaat met anderen. In de hoop dat zij jouw honger naar waardering kunnen stillen.

Geluk zoeken bij een ander

Mensen die in hun jeugd gekwetst zijn en daardoor nog steeds op zoek zijn naar onvoorwaardelijke liefde buiten zichzelf, worden vaak aangetrokken tot partners met gelijke behoeften. Beiden voelen namelijk veel herkenning bij elkaar. Ze hebben beiden een groot verlangen en veel behoefte om samen te zijn en alles te delen. De liefde lijkt geweldig. Totdat de relatie verzandt in wederzijdse verwijten en situaties met wisselende ouder/kind-rollen van beiden.

Onbegrepen en gekwetst

Voelt een van de twee zich namelijk gekwetst of afgewezen, dan schiet hij/zij daardoor automatisch terug in een kinderlijk verwachtingspatroon van behoefte. De ander zal er dan volledig onbewust en automatisch voor kiezen de rol van ouder op zich te nemen. Met vaak niet zo'n fraai gevolg, omdat de beschikbare ouderrol van die ander niet adequaat is. Dergelijke situaties spelen zich herhaaldelijk af binnen de relatie, in wisselende verhoudingen. Totdat de situatie onhoudbaar wordt.

Beide partners voelen zich onbegrepen en ongeliefd. Met als gevolg dat beiden zich van binnen nog kleiner voelen dan voorheen. Een kwetsbare en zeer pijnlijke aangelegenheid die grote gevolgen kan hebben. Want de situatie wordt hiermee een bevestiging van het al aanwezige gevoel dat niemand van hen houdt en dat ze niet de moeite waard zijn om gerespecteerd te worden. De zoektocht naar waardering gaat verder, maar de behoefte aan waardering is inmiddels groter. De volgende relatie is daarom zeer waarschijnlijk ook gedoemd te mislukken en kan zelfs nog pijnlijker worden.

Eenzaamheid heerst

Herken je dit? Je bent echt niet de enige. Veel volwassen mensen lopen rond met een behoefte aan aandacht en waardering. Er is weinig echte aandacht voor elkaar en veel eenzaamheid onder mensen. In onze maatschappij word je ook echt niet gestimuleerd om liefde en waardering binnen jezelf te zoeken.

De commercie bijvoorbeeld is volledig ingesteld op onze onbevredigde behoeften. Emotionele marketing viert hoogtij, en richt zich met name op mensen met behoefte aan waardering. Eet, koop, drink maar, je zult je beter voelen en anderen zullen je meer waarderen als je juist dát merk neemt. Het is jammer dat op deze manier gesuggereerd wordt dat geluk buiten jezelf ligt. Het resulteert in overgewicht, schulden en verslaving. En dat maakt de eigenliefde er niet beter op.

Weinig eigenliefde hebben is bijzonder pijnlijk. Iedereen gaat anders met die pijn om. De één trekt zich in wantrouwen terug en gelooft niet meer in de liefde, de ander legt alle verantwoordelijkheid voor het geluk bij de ander, een derde zoekt weer meer aandacht door in de schijnwerpers te willen staan. In alle gevallen een eenzaam leven.

Hoe ga jij er mee om?

Voel jij je soms ook alleen? Merk je dat je teveel je best doet en ervaar je te weinig terug? Stop dan te verwachten van een ander en richt je op jezelf. Zoals we al zeiden, die taak, jou onvoorwaardelijke liefde, waardering en acceptatie geven, ligt nu bij jou. Word daarom je eigen beste vriend. Verdiep je in jezelf en geniet van dat wat je ontdekt. Doe dingen die je leuk vindt maar niet goed durft. Richt je op positiviteit. En word verliefd op jezelf. Krijg vertrouwen in jezelf. Daardoor kijk je je nieuwe leven ook vol vertrouwen tegemoet.

De ander 

Mag je dan helemaal niets meer van een ander verwachten? Natuurlijk wel. Juist wel. Geniet van elkaars gezelschap. Maar hang je eigenwaarde er niet aan op. Stop met hoge verwachtingen en richt je aandacht meer op jezelf. Zeker als je je rot voelt. Nogmaals, word je eigen beste vriend. Je bent het waard.

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets