LEVENSKRACHTIG

Zingeving is de zoektocht naar de zin van het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen. Het is een actief proces en betekent volgens ons een onderzoek naar dingen die zin geven aan jouw leven. Zinvolle dingen doen is per individu verschillend. Dat kan bovendien per periode in je leven verschillen. 

Er zijn een aantal aspecten die je een gevoel van nut of zin kunnen opleveren. Dat zijn zelfverwezenlijking, vrijheid, verbinding, participatie en erkenning. 

Vrijheid

Vrijheid ervaar je als je bewust kiest om jouw leven op een bepaalde manier te leven. Doe je dat niet, dan ervaar je dat de omstandigheden bepalen hoe jij je voelt en dat het leven je overkomt. Dat geeft een machteloos gevoel, een gevoel van zinloosheid van het bestaan. Het is belangrijk te beseffen dat je dageljks keuzes kunt maken om je leven te leiden zoals jij dat wilt. 

Zelfverwezenlijking

Zelfverwezenlijking betekent het verstevigen van je identiteit. Weten wat voor mens je bent, waar je van houdt, wat je goed kunt. Regelmatig iets doen wat bijdraagt aan het verstevigen of vorm geven van je identiteit is een manier om jezelf te bevestigen. Als je je eigen identiteit regelmatig bevestigt, ervaar je kracht en voel je hoe uniek jij bent. Dat voorkomt dat je opgaat in de massa en het gevoel dat je er niet toe doet. 

Verbinding

Verbinding betekent dat je je verbonden kunt voelen met andere mensen, dat je ergens bij hoort. Verbinding betekent dat je kunt genieten van een goed boek en je daardoor verbonden voelt met degene die het geschreven heeft. Of luisteren naar een lied en daarin iets van jezelf herkennen. Zulke gevoelens geven je het gevoel dat je deel hebt aan een groter geheel. Daarmee bevestigen ze je identiteit. 

Participatie

Participatie is ergens bijhoren en je daaraan conformeren. Participatie betekent gemeenschapszin. Ook dit kan je het gevoel geven dat je er toe doet en een zinvolle invulling zijn aan je dag. Je conformeren betekent niet dat je opgaat in het grote geheel en onzichtbaar wordt. Binnen het geheel kun je heel goed je autonomie bewaren. 

Erkenning

Erkenning krijgen betekent bevestiging van je identiteit. Af en toe horen dat je ergens goed in bent of dat je bijzonder bent, is voor ieder mens heel belangrijk. Het is een erkenning van wie je bent. Erkenning is belangrijk voor het bereiken van je doelen. Verwar dit niet met bevestiging zoeken. het is belangrijk om voldoende in jezelf te geloven en het oordeel van anderen niet te laten meewegen. Overigens is het belangrijk erkenning te krijgen voor je talent en vaardigheden. Niet voor je uiterlijk of uitstraling. 

Meer weten? Lees onze artikelen over fysieke, emotionele, mentale en spirituele levenskracht. Je kunt er veel wijsheid, en vooral veel geluk uit halen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets