LEVENSKRACHTIG

Discipline betekent dat je regels kunt opleggen aan jezelf, en dat je je daar ook aan kunt houden. Volharding betekent dat je onwankelbaar vasthoudt aan een voornemen, ondanks belemmeringen of tegenslagen.  Beide zijn ontzet-tend belangrijk als je je doelen wilt bereiken.

Het woord discipline heeft voor veel mensen een negatieve lading. Het geeft ze het gevoel dat ze niet meer vrij zijn om te kiezen maar iets "moeten". Dat heeft te maken met het feit dat veel mensen op korte termijn denken, en daarmee hun lange termijndoelen uit het oog verliezen. Soms is het heerlijker om even op de bank te hangen. Maar daarmee bereik je niet wat je jezelf als doel gesteld had. Discipline betekent dat je bewust kiest om door te gaan.

Discipline is vrijheid

Discipline levert in de praktijk juist vrijheid op. Vrijheid is namelijk een gevoel dat je ervaart, niet zozeer een gegeven. Vrijheid ervaar je, als je succesvol bent in wat je doet en kunt kiezen waar je je tijd aan wilt besteden. Als het goed is, zijn je doelen zo gekozen dat het je geen enkel probleem oplevert om gedisciplineerd te zijn. Want een doelstelling waar je je met volle passie instort, brengt je in een flow en dan is het eerder moeilijk dan verleidelijk om te stoppen. 

Discipline is zelfrespect

Je zelfvertrouwen en zelfrespect groeien als je afmaakt waar je aan begonnen bent. Je bent daardoor trouw aan jezelf en aan wat je met jezelf hebt afgesproken. Op de lange termijn werpt dat veel meer vruchten af voor je eigenwaarde dan wanneer je er op de korte termijn voor kiest iets "leuks" te doen. 

Volharding is de overtreffende trap van discipline. Het is het vermogen het hoofd te bieden aan onontkoombare tegenslagen. Je pad naar een sterker ik zal nooit volmaakt zijn. Veel mensen zijn niet voorbereid op eventuele moeilijkheden en mislukkingen waar ze mee te maken krijgen en reageren zelfdestructief, door toe te geven aan zelfmedelijden of anderen de schuld te geven.

Mislukking is leren

Om op moeilijke momenten door te zetten heb je een enorme dosis wilskracht nodig. Dat lukt pas, als je beseft dat er in tegenslagen een zeker waarde opgesloten ligt. Een mislukking is niet fataal en maar tijdelijk. Het leert je om paraat en alert te worden. Je kunt het zien als een leerzame ervaring. Je vergroot je deskundigheid en vaardigheid, wat uiteindelijk zal bijdragen tot je succes. 

Om succes te hebben moet je een duidelijke kijk hebben op de verhouding tussen oorzaak en gevolg. Succesvolle mensen beseffen, dat als ze iets willen, ze al het nodige moeten doen om het te krijgen.

Daarnaast is het essentieel je doelstelling duidelijk en scherp omrand te formuleren.

Meer weten? Lees onze artikelen over fysieke, emotionele, mentale en spirituele levenskracht. Je kunt er veel wijsheid, en vooral veel geluk uit halen.  

 

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets