LEVENSKRACHTIG

Om levenskrachtig te zijn, is het van belang goed in balans te zijn in je denk- en voelwereld. Als je niet in balans bent, zijn je gevoelens en emoties over dingen vaak gescheiden. Dat betekent dat je regelmatig in conflict bent met jezelf. Dat geeft onrust en spanning in jezelf en dat is uiteraard niet bevorderlijk voor je levenskracht.

Globaal kun je mensen indelen in drie verschillende types. Mensen die voornamelijk vanuit hun gevoel reageren, mensen die situaties voornamelijk beredeneren, en mensen die vanuit beide kanten reageren op een situatie. De laatste categorie is in balans.

Reageer je vanuit je gevoel?

Mensen die reageren vanuit hun gevoel zijn spontaan en zorgzaam. Ze voelen heel goed aan waar een ander behoefte aan heeft en reageren daar heel adequaat op. In situaties waarin ze logisch zouden moeten denken, kan hun gevoel hen echter in de weg zitten. Ze voelen zich snel schuldig, zijn bang voor conflicten, vinden het moeilijk om te zeggen wat ze willen en zijn daardoor niet duidelijk in hun uitingen.

Beredeneer je dingen liever? 

Mensen die voornamelijk situaties beredeneren, denken meer in oplossingen en consequenties en in voor- en nadelen. Ze overzien situaties goed. Ze reageren vaak vanuit hun hoofd en vergeten zich in te leven in zichzelf en in anderen. Deze mensen negeren vaak hun eigen gevoelens en komen vaak gevoelloos over, maar dat zijn ze niet. Ze weten alleen niet goed hoe ze zich moeten uiten.

In balans zijn

Iemand die in balans is staat dicht bij zichzelf en heeft respect voor zichzelf en anderen. In balans zijn betekent dat je weet wat je wilt, dat je dat kunt uiten, en dat je niet snel in conflict komt met anderen. In balans zijn betekent jezelf durven zijn.

Accepteer jezelf

Zadel jezelf niet op met een strijd tussen wie je wilt zijn en wie je bent. Om goed in balans te zijn, is het noodzakelijk dat je jezelf accepteert zoals je bent. Je leert jezelf kennen door je meer bewust te worden van je gedachten over bepaalde zaken. Dat is geen eenvoudig proces. Bijna iedereen wordt beïnvloed door veronderstellingen over jezelf en anderen. Het is belangrijk die veronderstellingen los te laten en contact te maken met jezelf. Door anders te denken ga je je ook anders voelen

Wij helpen je graag hier meer inzicht in te krijgen en ermee te oefenen. 

Meer weten? Lees onze artikelen over fysieke, emotionele, mentale en spirituele levenskracht. Je kunt er veel wijsheid, en vooral veel geluk uit halen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets