LEVENSKRACHTIG

 

Je immuunsysteem is het afweersysteem dat je lichaam beschermt tegen ziektes en lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat je immuunsysteem goed moet werken als je levenskrachtig wilt zijn en blijven.

Hoe kom je eraan?

Je afweersysteem is grotendeels aangeboren, maar deels ook verworven. Een deel heb je dus ontwikkeld. Gedurende je leven komt je lichaam regelmatig in aanraking met lichaamsvreemde stoffen. Je immuunsysteem kan deze ziekteverwekkers "onthouden" als het er mee in aanraking is geweest. Dat betekent dat als je er wederom mee in aanraking komt, de stoffen sneller onderdrukt worden; je bent er dan immuun voor. 

Hoe functioneert het

Hoe werkt dat immuunsysteem nu precies? Ten eerste via je huid en slijmvliezen. Je huid vormt de grens tussen binnen en buiten je lichaam en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in je lichaam komen. Daarnaast zorgen de slijmvliezen ervoor dat bacterien die toch naar binnen hebben kunnen dringen weer verwijderd worden. Zo vangt het slijmvlies van je luchtwegen bacteriën op en vervoert die naar je keelholte, waar je speeksel (dat bacteriedodend is) je er weer van bevrijdt. Het zuur in je maag is ook bacteriedodend en verwijdert op die manier ook schadelijke stoffen uit je lichaam. Ook het slijmvlies in je darmen beschermt je tegen ziekteverwekkers. 

Het werkt als het nodig is

Je witte bloedcellen hebben dezelfde functie. Ze reizen in je bloed door je lichaam en vernietigen zo alle ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen die ze tegenkomen. Krijg je een wondje, dan komen er stofjes vrij die witte bloedcellen naar de wond lokken. Die kunnen eventuele ziekteverwekkers direct vernietigen. 

Als je witte bloedcellen en slijmvliezen niet voldoende weerstand kunnen bieden tegen indringers, kunnen ziekteverwekkers zich snel verspreiden in je lichaam. en kan het gebeuren dat je algemene afweer niet meer in staat is om deze ziekteverwerkkers te vernietigen. Als dat aan de orde is, zet je lichaam lymfocyten in, een specifieke afweer op één soort ziekteverwekker. Meestal is dat afdoende en herstelt je lichaam zich weer.

Wat als het niet meer werkt? 

Lukt dat niet omdat je immuunsysteem niet meer optimaal werkt, dan word je ziek. Het is daarom van enorm belang dat je immuunsysteem op peil gehouden wordt. Dat lukt door voldoende slaap, voldoende beweging, veel water drinken en gezond eten. Transvetten, alcohol, tabak en slechte voeding verzwakken je immuunsysteem behoorlijk. Vooral suiker en stress zorgen voor een flinke verzwakking van je immuunsysteem. En wel al binnen 20 minuten!

Versterk je immuunsysteem

Wil je je immuunsysteem versterken? Zorg er dan voor dat je op tijd naar bed gaat, regelmatig beweegt gezond eet en veel water drinkt. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D binnen krijgt, want daardoor word je minder snel verkouden. Vitamine D krijg je door veel in de buitenlucht te zijn, en door melkproducten, margarine, sinaasappels en vette vis te eten.

Weerstand tijdelijk verlaagd? 

Ben je al ziek, verhoog dan snel je weerstand door yoghurt, tomaten, noten en knoflook te eten. Pro-biotische bacteriën helpen ook je weerstand te verhogen. Het zijn gezonde, levende bacteriën die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen en daardoor de efficiëntie van je immuunsysteem verhogen. Pro-biotica hoef je niet in een flesje te kopen. Het bevindt zich ook in cottage cheese, kefir, gember, yoghurt en zuurkool. 

Antioxidanten en zink helpen ook je immuunsysteem te versterken. Als je regelmatig fruit, groene bladgroenten, kool, broccoli en wortelen eet, krijg je dat vanzelf binnen. Slik geen extra supplementen met antioxidanten. Als je goed eet is dat geheel overbodig. Bovendien kan dat schadelijk zijn. 

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets