LEVENSKRACHTIG

 

Levenskrachtige voeding is voeding waar levenskracht in zit. Verse groentes en fruit bevatten sappen die levend zijn en kracht bezitten. Wil je je lichaam sterker maken, bedenk dan goed welke voeding geschikt voor je is. Iedereen begrijpt dat je gezond moet eten om krachtig te zijn en je goed te voelen. Maar wat is nou eigenlijk gezond? 

Wat is nou eigenlijk gezond?

Tegenwoordig vind je bijna overal voedsel dat door de fabrikant aangeprezen wordt als "gezond" en "ambachtelijk". Bewerkte producten met veel suikers en onuitspreekbare ingrediënten hebben een "Ik kies bewust" logo. Het hele jaar door kun je aardbeien en bosbessen kopen. In hoeverre zijn deze producten nou echt gezond? 

Levenskracht is belangrijk

Het mag wel duidelijk zijn, bewerkte groenten en fruit in blik bevatten geen enkele levenskracht. Hoewel er beweerd wordt dat er vitaminen zitten in blikgroenten, kun je je voorstellen dat dit voedsel niet erg levenskrachtig is. Een plant die groeit in een verwarmde kas en dagelijks een afgepaste portie voedingsmiddelen krijgt toegediend, ontwikkelt zich tot een ander soort plant dan zijn soortgenoot die kan groeien in de buitenlucht en moet werken voor zijn voeding. We noemen bleke, lusteloze mensen niet voor niets kasplantjes.

Let op de kwaliteit van je voeding

Steeds meer producten zijn zo bewerkt dat alle levenskracht eruit verdwenen is. Vaak is er niets meer te kauwen, het glijdt zo naar binnen. Door vitaal en levenskrachtig voedsel te eten, worden we zelf als het ware in beweging gezet, want de kwaliteit van de voeding brengt jou en je stofwisseling zo in beweging, dat ze je gezondmakende krachten mobiliseert, waar supermarktvoeding meestal juist een belasting vormt voor je lichaam. 

Vers is gezonder

Rijpheid, kweekmethode, verpakking, versheid en bereidingswijze hebben invloed op de levenskracht van een levensmiddel. Net geoogste groenten hebben een hoge levenswaarde. Tegen de tijd dat ze in de winkel liggen is daar al een derde vanaf. Lang gekookte groenten hebben nauwelijks nog levenskracht. Levenskrachtige voeding geeft energie en is goed voor de gezondheid. Soms hebben ze zelfs een reinigende werking. 

Biologisch

Wanneer je een plant of dier geen kunstmest, krachtvoer of hormonen geeft, krijg je een gezonder product. Een dier dat dier mag zijn, een plant die plant mag zijn. Biologisch en biologisch dynamisch geteelde producten bevatten meer levenskracht. Er is verschil in structuur en smaak. Groenten hebben een steviger structuur, vlees heeft meer body en fruit is voller, rijper. 

Levenskracht komt dus tot uiting in planten die in hun natuurlijke omgeving kunnen groeien. Planten moeten flink werken om aan hun voeding te komen. Dat geeft een rustige en harmonieuze groei en resulteert in een plant met veel vitaliteit en weerstand. Een plant of een dier die natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zijn gezonder en levenskrachtiger. Biologisch voedsel is doortrokken van levensprocessen of goddelijke liefde of hoe je het ook noemt wat een levend product maakt. Als een kip een prettig kippenleven heeft, krijg het ei dat ze vormt, een ander bericht mee dan wanneer ze in de stress en angst leeft van een legbatterij. 

Biologisch dynamisch

Biologisch voedsel betekent voedsel zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld. Zonder toevoegingen van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen verwerkt. Biologisch dynamisch gaat een stap verder; alles hangt met elkaar samen. De levende bodem, de planten vol levenskracht, het vee dat naar zijn aard wordt gehouden en de natuurlijke omgeving van de mens zelf. De teler probeert zo goed mogelijk aan te sluiten bij de natuurlijke processen en jaargetijden van groei en rijping van gewassen. 

Hoe meer producten bewerkt worden, des te meer levenskrachten er dus verloren gaan. Probeer daarom vers en biologisch te eten. Je zult de effecten van vitale gezonde voeding duidelijk terugzien in je lichaam en vitaliteit.

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets