LEVENSKRACHTIG

Ontwikkeling betekent voor mij het steeds weer verder bijschaven van dingen waar je goed in bent of wilt zijn en waar je mee wilt slagen in het leven. Wat dat dan ook mag zijn. Volgens de Dikke van Dale is ontwikkeling het "vergroten van kennis, bekwaamheden of vaardigheden voor specifieke handelingen". 

Laatst had ik een leuk gesprek met een vriend over zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij hield er een interessante visie op na waar wel iets voor te zeggen valt. Mijn vriend draait het namelijk om. Ontwikkeling betekende voor hem niet het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar juist het afleren van oude patronen en gewoontes. Oftewel, het ont-wikkelen van jezelf. Jezelf ontdoen van alle "wikkels" die je gevormd hebben. Zodat je minder in-ge-wikkeld wordt. 

Op mijn verzoek legde hij het haarfijn uit. Eigenlijk is het heel logisch. Je dient je bewust te worden van de patronen die je hebt opgebouwd in je leven. Patronen die je eerder in je leven hebben gevormd, spelen een grote rol in hoe je je in het dagelijks leven gedraagt en waar je voor kiest.

Sommige patronen zitten in de weg en kunnen gaan knellen of beperken. Emotionele patronen, denkpatronen, gedragspatronen. Opvoeding, opleiding, ervaringen; het zijn allemaal situaties waarin je geleerd wordt je aan te passen aan de normen. En inderdaad, dat kan je beperken.

Door het ont-wikkelen - het afpellen van die lagen die jou gevormd hebben -, kom je uiteindelijk tot de kern van wie je werkelijk bent en kun je betere keuzes maken om je leven in te richten zoals jij dat wilt. En dat is waar het mijn vriend om gaat bij zijn persoonlijke ontwikkeling. 

Een mooie visie. Want zo kom je nog beter bij je kracht en potentieel. En dat geeft een enorme verrijking aan je leven. 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets