LEVENSKRACHTIG

Verslaving

 

 

Heb jij een onbedwingbare behoefte om te roken, snoepen, drinken of gamen? Kun je je niet losmaken van je smartphone of van een voorbije relatie? Dan bestaat er een goede kans dat je verslaafd bent. Verslaving kan je nekken. Het begint altijd onschuldig, maar eindigt als een last. Hoe kom je daar vanaf?

 

Wat is verslaving?

Of je nu regelmatig verslavende stoffen inneemt (nicotine, alcohol, koffie, wiet) of gedragsverslaafd bent (eten, seks, gokken, gamen), je verslaving is incidenteel begonnen. Je probeerde het een keer, het beviel, en voor je het wist werd het een gewoonte. En op de een of andere manier ben je er verslaafd aan geraakt. Hoe komt dat toch?

Chemische reactie

De stoffen die je tot je neemt of het gedrag dat je vertoont hebben effect op het dopamine-niveau in je hersenen. Door het uitvoeren van bepaalde handelingen of het innemen van stoffen komt er meer dopamine vrij. Daarmee wordt het beloningssysteem in je hersenen direct gestimuleerd; het zorgt ervoor dat je je tevreden en beloond voelt. Door dat fijne gevoel ga je steeds vaker gebruiken of bepaald gedrag vertonen..

Je gevoel wordt afgevlakt

Stoffenverslaving geeft niet alleen een high. Het verdooft ook (je angsten verminderen). Dat komt omdat de receptoren in je hersenen veranderen door de stoffen die je tot je neemt. Daardoor kunnen neurotransmitters (signaalstoffen in je hersenen) zich niet meer goed aan die receptoren binden. Met als gevolg dat je minder gevoelig bent.  Terwijl je een high krijgt, worden je gevoelens weggedrukt.

Het wordt steeds erger

Verslaving werkt progressief. Je hebt steeds meer nodig om je goed te kunnen voelen. Daardoor verlies je de controle en word je minder tolerant. Je kunt eigenlijk niet meer zonder en je prettige gevoel is afhankelijk geworden van je gedrag of de stoffen die je tot je neemt. En daarmee verandert je verslaving in een last.  Wat onschuldig begon, eindigt in sommige gevallen als een nachtmerrie.

Van de regen in de drup

Als je niet lekker in je vel zit, ben je vaak gevoelig voor verslaving. In veel gevallen zoek je dan afleiding van je echte leven. Dat lukt goed door een verslaving. Je gaat je tenslotte beter voelen door de dopamine die vrij komt en tegelijkertijd worden je negatieve emoties afgevlakt.  Helaas kom je wel van de regen in de drup. Want je verslaving geeft uiteindelijk meer ellende dan geluk. Je brengt je eigen gezondheid in gevaar en de constante behoefte aan iets buiten jezelf doet je geen goed.

De oorzaak

Vaak heeft verslaving dus een dieperliggende oorzaak. Meestal zijn er traumatische ervaringen aan vooraf gegaan. Maar de oorzaak hoeft niet altijd ernstig te zijn. Als je bijvoorbeeld in je leven niet op een gezonde manier bevestigd bent in je doen en laten en niet voldoende waardering hebt gehad of serieus werd genomen, bestaat er ook een redelijke kans dat je ergens verslaafd aan (bent ge)raakt. Je heb namelijk nooit geleerd op jezelf te vertrouwen en blij te zijn met wie je bent. Daardoor ben je continue op zoek naar een prettig gevoel door iets buiten jezelf.

Hoe kom je er vanaf?

Een verslaving geeft geen oplossing voor een onderliggend probleem, maar geeft tijdelijk het gevoel dat het probleem weg is. Daarom kan een verslaving pas effectief worden bestreden als de onderliggende oorzaak wordt aangepakt. Als je leven niet lekker loopt, kijk er dan eens naar. Vaak heeft het te maken met verlies van contact met jezelf. Want als je niet in contact staat met wie je werkelijk bent, heb je sneller de neiging je geluk buiten jezelf te zoeken.

Maak contact met jezelf

Als je leven niet lekker loopt omdat je ver van jezelf af staat of weinig zelfvertrouwen hebt, probeer dan weer contact te maken met jezelf. Word je eigen beste vriend, ga op zoek naar je passie en zorg ervoor dat je in balans komt. Ga op zoek naar andere manieren van ontspanning en besteed meer aandacht aan je lichaam. Kom weer in harmonie met jezelf en probeer (weer) vertrouwen te krijgen in jezelf. Kortom, zoek de levenskracht weer terug in jezelf!

Neem verantwoordelijkheid

Accepteer dat jij de verantwoordelijkheid hebt om goed met je leven om te gaan. Jij bent degene die praktische keuzes kan maken. Probeer met je verslaving te breken op basis van positieve motieven. Om vrij te willen zijn van je verslaving. Uit de wens om goed met je lichaam, geest, tijd, aandacht en geld om te gaan. Om gelukkig te willen zijn.

Gelijk stoppen?

Jij weet zelf het beste hoe je met je verslaving kunt stoppen. Sommige mensen breken onmiddellijk met een verslaving, maar bij anderen werkt het beter om geleidelijk te stoppen. Dat hangt ook samen met de aard van de verslaving en je eigen persoonlijkheid. Zorg in ieder geval voor een diepe afkeer van je verslaving. Noteer bijvoorbeeld alle negatieve gevolgen ervan en visualiseer ze. Ben je eenmaal gestopt met je verslaving, laat je dan niet ontmoedigen als je een tijdelijke terugval hebt. Iedereen valt wel eens en staat dan weer op. Besef wel dat je lange tijd gevoelig blijft voor de verleiding om weer terug te vallen.

Het is tijd om je leven weer in eigen handen te nemen. Je zult je er goed bij voelen en genieten van je nieuwe vrijheid!

P.S. Heb je daadwerkelijk iets traumatisch meegemaakt en ben je daarmee blijven rondlopen? Dan is het zaak dat je contact op gaat nemen met een professional en gaat kijken naar manieren om dat te verwerken. Sommige dingen kun je niet in je eentje oplossen. Een luisterend oor en een helpende hand zijn dan echt noodzakelijk.

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets