LEVENSKRACHTIG

stap uit je comfortzone

 

Heb jij het gevoel dat elke dag hetzelfde is en je alleen nog maar dingen móet doen? Is je leven erg voorspelbaar geworden en voel je nog weinig uitdaging? Dan wordt het tijd uit je comfortzone te stappen. Dat kan even lastig zijn, maar buiten je comfortzone liggen wél de echte beloningen in het leven. Ga er dus voor en verleg je grenzen!

 

 

Een saai leven

Je comfortzone is een plek waar je je prettig en veilig voelt. Een plek waarvan jij een mentaal beeld hebt van jezelf: dit kan ik, maar dat lukt me niet of durf ik niet. Het is een prettige plek, maar soms gaat je comfortzone knellen. Iedereen kent dat wel, dat gevoel dat je in een keurslijf zit en behoefte hebt aan plezier en avontuur in je leven. Met tegenzin naar je werk gaan en blij zijn als je weer thuis komt, of thuiszitten en het gevoel hebben dat de muren op je af komen, het gebeurt iedereen. Als je wilt dat je leven verandert, wordt het tijd om uit je comfortzone te stappen. Spannend, maar het levert absoluut iets op.

Waarom is het spannend?

Als je binnen je comfortzone zit is alles veilig en voorspelbaar. Dat geeft je een gevoel van controle. Stap je uit die comfortzone, dan ben je die controle kwijt. Je weet niet wat je kunt verwachten en het is soms moeilijk om te gaan met de bijbehorende onzekerheid. Je twijfelt en voelt weerstand en kunt genoeg redenen opnoemen om het vooral niet te doen. Want ook al heb je behoefte aan nieuwe ontdekkingen en avontuur, tegelijkertijd hang je enorm aan zekerheid.

Je drie grootste angsten

De meeste mensen hebben - zeker als ze uit hun comfortzone stappen - drie basis-angsten die ze moeten overwinnen. De angst om niet goed genoeg te zijn, de angst om te falen en de angst om niet aardig gevonden te worden zijn bij bijna iedereen aanwezig. De behoefte aan erkenning van anderen is universeel. Dat is onze basisbehoefte. Toch kun je je beter niet door je angsten laten leiden. Ze weerhouden je er namelijk van het leven te leiden dat bij je past!

Toch doen!

Als je doet wat je altijd hebt gedaan krijg je, wat je altijd hebt gekregen. Als je werkelijk een leven wilt leiden dat je voldoening schenkt, toon dan het lef om tegen je primaire gevoel van controle in te gaan. Laat je angsten voor wat ze zijn en probeer je leven te veranderen. Je wordt er namelijk zelfverzekerder, zelfstandiger en onafhankelijker van én je gaat veel meer van het leven genieten. Wat wil je nog meer? Ga er daarom voor!

Heb je er zin in? Hier volgen nog een paar tips om het wat gemakkelijker te maken. 

Laat je verwachtingen los

Accepteer dat je niet perfect bent en houd jezelf niet tegen een te hoge meetlat. Het kan niet in één keer precies gaan zoals je je voorgesteld had. Luister niet naar je innerlijke criticus en geloof in je eigen kracht. Laat je verwachtingen los en accepteer de resultaten van je inspanningen. Van mislukking kun je leren.

Bekrachtig je eigenheid

Stop met je te conformeren aan de heersende norm. Je verliest daarmee een groot stuk eigenheid. Zoek liever mensen op die net iets buiten je comfortzone liggen en leer van hen. Probeer de voordelen te ontdekken van anders zijn. Daarmee kun je een stuk van jezelf ontdekken dat je nog niet eerder hebt erkend. 

Gewoon doen!

Weet je eenmaal wat je wilt gaan doen, denk er dan niet te lang over na en probeer het uit. Doe het stap voor stap en geniet van wat je hebt bereikt. Zolang je elke dag iets doet blijf je ermee bezig, want vooruitgang is een beloning. Visualiseer je eigen succes. Als je elke dag een voorstelling maakt van je nieuwe leven word je vanzelf geneigd wat meer risico's te nemen om het te bereiken. 

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets