LEVENSKRACHTIG

 

Er zijn momenten of dagen in je leven dat je je, hoe je ook je best doet, gewoon rot voelt. Misschien heb je weinig energie, ben je vermoeid, kun je nergens van genieten, ben je chagrijnig of snel geïrriteerd. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, het is heel normaal. De meest levenslustige mensen hebben er dagen bij dat het even écht niet gaat.

 

Het is niet altijd feest

Heb je je voorgenomen om voortaan wat positiever in het leven te staan? Geweldig! Ga er voor, en geniet ervan. Maar onthoud dat het niet elke dag een feest kan zijn. Er zullen altijd dingen gebeuren die impact hebben op je humeur of je energieniveau. Misschien heb je mensen om je heen die je op een verkeerde manier beïnvloeden. Misschien is het je eigen kritische stem in je hoofd die ervoor zorgt dat je nergens meer zin in hebt. Je kunt iets gegeten hebben dat niet bij je gestel past. Of wellicht is er iets gebeurd waardoor je erg geraakt werd.

Leermomenten

Hoe gek het ook klinkt, dagen als deze zijn eigenlijk fantastisch. Het zijn unieke momenten om te kijken of je in staat bent om moeilijkheden het hoofd te bieden en door te gaan. Eigenlijk zijn het verkapte kansen om te groeien. Jouw reactie op het feit dat je een slechte dag hebt, zegt namelijk enorm veel over hoe je je opstelt in het leven. Laat je zo’n dag een enorme impact hebben? Of realiseer je je dat de bui wel weer over zal waaien? Ben je lief voor jezelf en accepteer je wat je voelt, of maak je alles nog erger door jezelf een loser te noemen omdat het je niet lukt om je voornemen vol te houden?

Accepteer en herstel

In alle gevallen kunnen we je eigenlijk maar één advies geven: accepteer wat je voelt en probeer ervan te herstellen. Kijk naar hoe je je voelt. Heb er geen oordeel over. Het is zoals het is. Wat je voelt, voel je. Als er iets is gebeurd dat aanleiding is voor je dip, laat het dan los. Je kunt niets veranderen aan het verleden. Denk er niet te lang over na. Waar je wel invloed op hebt, is wat er hierna gebeurt. Dat deel heb je wel volledig in de hand.

Beloon jezelf

Als je poging om levenslustig door het leven te gaan even mislukt, is dat geen ramp. Het is jammer dat het je even niet lukt, maar als je daar goed uit komt en weer doorgaat met je pogingen om meer levenskracht in je leven te brengen, dan heb je bewezen hoe vastbesloten en positief je werkelijk bent. Dat verdient een beloning. Probeer, als je je rot voelt, iets te doen waar je wél zin in hebt. Ga naar de sauna, maak een lange wandeling met je hond, ga een gezellig avondje uit of neem een warm bad. Wees aardig tegen jezelf. Accepteer je gevoelens. En wees trots op het feit dat je besloten hebt om door te gaan. Je mag best een beloning voor het feit dat je de moed niet wilt opgeven.

Chronisch probleem?

Ben je váák moe of chagrijnig, dan is er misschien wel meer aan de hand. Ga dan eens op zoek naar de oorzaak. Het is belangrijk te ontdekken waar het eventuele energie-lek zit. Het kan veel ellende geven als je er niks mee doet, want je energieniveau zal dan in de loop der tijd steeds meer dalen. Maar ook aan een chronisch probleem is vaak een hoop te veranderen. Het hoeft echt niet permanent te zijn. Als je daar meer over wilt weten, lees dan in ons artikel over energieverslinders meer over dit probleem en ga op zoek naar de mogelijke oorzaken. 

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen. 

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets