LEVENSKRACHTIG

 

 

Kom jij helemaal tot rust in je eigen huis of is het vaak rommelig? Is je huis altijd fris en schoon of loop je vaak achter de feiten aan?  En hoe zit het met je spullen? Barsten je kasten uit hun voegen of heb je precies genoeg? Een schoon, rustig en opgeruimd huis kan heel veel verandering teweegbrengen in je leven.

 

Je eigen persoonlijke ruimte

Een huis hoort een plek te zijn waar je je helemaal op je gemak voelt en waar je je kunt ontspannen. Jouw eigen ruimte is een veilige plaats. Daarin moet je helemaal je zelf kunnen zijn. Als je veel spullen hebt, kan dat een onrustig gevoel geven. Een drukke omgeving zorgt er voor dat je aandacht onbewust meer op je buitenwereld gericht is. Het is dan moeilijk om tot rust en dicht bij jezelf te komen en daardoor kun je niet echt goed jezelf zijn. Sommige mensen houden van een huis waarin geleefd mag worden. Maar hoe gezellig je een rommelig huis ook kunt vinden, het nadeel is: het geeft echt onrust in je hoofd.

Hoe voelt het?

Loop eens door je huis en kijk eens om je heen. Vraag je eens af, is dit echt het huis waar je je helemaal prettig in voelt? Of kan het ook beter? Hoe zou je eigenlijk willen dat je huis er uit ziet? Vaak heb je wel een ideaalbeeld. En vaak komt dat niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Misschien kan het wat rustiger, schoner of opgeruimder. Of misschien spreekt de inrichting je niet meer aan.

Kun je helemaal jezelf zijn?  

Bedenk eens welke omgeving een gunstig effect heeft op je behoefte om jezelf te zijn. Je kunt je huis het best zo inrichten dat je de grootste kans krijgt om tot bloei te komen. Om je huis echt van jou te maken, is het bijvoorbeeld fijn om er persoonlijke voorwerpen neer te zetten die je herinneren aan mooie momenten uit je leven. Foto's van mensen waar je van houdt, of mensen die je inspireren, misschien ingelijste stukjes tekst die je aanspreken, schilderijtjes, of andere dingen die voor jou een betekenis hebben.

Ruim eens lekker op

Heb jij veel spullen in je huis? Vraag je dan eens af of je die echt nodig hebt. Een opgeruimd huis maakt je hoofd een stuk leger. Daardoor krijg je ruimte om meer aandacht te besteden aan dingen die echt belangrijk voor je zijn. Bijna iedereen heeft spullen die eigenlijk overbodig zijn. In de kast, op zolder, of gewoon in één van de kamers. Gekocht in een opwelling, of misschien wel gekregen of gewonnen. Als je je huis rustiger wilt inrichten, kijk dan eens of je die spullen weg kunt doen. Misschien wil je buurvrouw ze graag hebben, of je zus. Misschien kun je het verkopen op internet, wegbrengen naar de voedselbank, of gratis aanbieden op een facebookpagina die speciaal daarvoor bedoeld is.

Zorg goed voor je eigen plek

Hoe zit het met het onderhoud van je persoonlijke ruimte? Het schoonhouden van je huis drukt het respect uit voor wat deze plek voor jou representeert. Dit is jouw eigen heilige plek van je kostbare bestaan. Zorg er daarom voor, dat het schoon en opgeruimd is. En geef de zorg voor je persoonlijke ruimte een vaste plek in je leven. Dan is je huis een mooie basis waar je je in terug kunt trekken en je rust kunt vinden.

Ontspan, maar word niet duf

Ben je eenmaal klaar met het opnieuw inrichten van je huis of was je huis al helemaal naar je zin, dan zijn er nog andere dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je je goed voelt in je eigen leefruimte. Wil je bijvoorbeeld tot rust komen in je eigen huis maar toch alert blijven, zorg er dan voor dat je huis niet te koud of te warm is. Hetzelfde geldt voor licht. Te veel licht geeft onrust. Te weinig licht zorgt ervoor dat je niet fris en alert kunt zijn.

Je eigen plekje creëren

Is je huis helemaal naar je zin? Dan kan het inrichten van een ruimte speciaal om tot jezelf te komen ook geen overbodige luxe zijn. Het is soms heerlijk om je even helemaal terug te trekken uit een druk gezin of van je partner. Maar ook als je geen gezin of partner hebt en alleen woont is het heerlijk om een plek te hebben die helemaal is ingericht op mediteren, mijmeren of tot jezelf komen.

Geniet en profiteer van je thuis

Het mag duidelijk zijn, geniet van je huis! Zorg ervoor dat het je heilige rustplaats wordt. Een plek waar je je terug kunt trekken en lekker kunt ontspannen zonder van alles en nog wat te moeten. Een plek waar je lekker kunt vertoeven en waar je je écht thuis voelt. Een plek die jou vertegenwoordigt. Je zult er veel profijt van hebben.

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen. 

 

 

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets