LEVENSKRACHTIG

 

Zit je vast in je lichaam? Of heb je juist géén feeling met je lijf en durf je daarom geen ruimte in te nemen? Vaak is dat een gevolg van spanningen die zich hebben opgebouwd, waardoor je het contact met je lijf kwijt bent geraakt.

Ons lichaam staat in verbinding met onze emoties, ons denken en onze ziel. Wat in het één gebeurt, heeft invloed op het ander. Zit je vast in je emoties, dan kun je niet meer helder denken, krijg je lichamelijke klachten en komt je ziel in de verdrukking. Heb je last van lichamelijke klachten, dan komt dat omdat er iets niet goed gaat in je hoofd, je hart of je ziel.

Positieve energie

Positieve emotionele ervaringen hebben een enorme impact op ons lichaam. Ben je verliefd, dan kun je de hele wereld aan met nachten zonder slaap. Ben je heel gefocust met iets bezig, dan kan je lichaam lang zonder eten en drinken. Je hebt zoveel energie, dat je bergen kunt verzetten. Het kost je geen enkele moeite om door te gaan.

Negatief lichaamsgevoel

Negatieve emotionele ervaringen hebben ook een enorme impact op ons lichamelijk welzijn. Hoewel iedereen anders omgaat met spanningen, kunnen de gevolgen voor ons lichaam groot zijn. Waar de één het contact met zijn lichaam volledig verliest, raakt de anders juist volledig verkrampt en bouwt hij door spierspanning een pantser om zijn lichaam. In beide gevallen betekent dat een negatief lichaamsgevoel, minder beweeglijkheid, een moeizame ademhaling en een verstoorde energiestroom. Vaak betekent het ook vermoeidheid, depressie, angst en pijn.

Angst, agressie en eten

Slecht contact met je lichaam wordt vaak omgezet in een bepaald eetpatroon of een bepaald gedrag. Veel mensen eten meer dan goed voor hen is om zich sterker en meer aanwezig te voelen. Sommigen eten juist te weinig, zodat ze zichzelf ook lichamelijk weg kunnen cijferen. Sommigen durven zich minder te uiten omdat ze zich niet veilig voelen. Weer anderen overschreeuwen juist hun gebrek aan lichaamscontact, om zich sterk te voelen.

Contact met je lichaam kwijt

Zit jij ook vast in je lijf of ben je het contact met je lichaam juist kwijt? Door bewust om te gaan met je lichaam door ademhaling, geluid en beweging kun je meer vreugde en genot uit het dagelijks leven halen. Je wordt je weer meer bewust van je lichaam, waardoor je beter in contact komt met jezelf. Daardoor kun je beter genieten van je leven.

Maak weer contact

Lichaamsoefeningen, ademhaling en geluid maken brengen je beter in contact met je energie. Door je lichaam te gebruiken in plaats van het weg te stoppen of als pantser te gebruiken, wordt er contact gemaakt met de spanning in je lichaam. Na bewustwording van de blokkades kun je die spanning loslaten, waardoor je energie doorstroom weer op gang komt. Zodra je dat voelt, is het intens genieten.

Laat de energie stromen

Tijdens de lichaamsoefeningen is het goed te wisselen tussen spanning en ontspanning, opladen en ontladen. Juist dan leer je je lichaam goed aanvoelen en de doorstroming van je energie te bevorderen. En daarmee kun je vormen van angst, hoofdpijn en rugpijn laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Door gebruik te maken van dans, stretchen, grondingsoefeningen, massage en meditatie kan je energiestroom weer vrijelijk op gang komen. Als gevolg daarvan krijg je een betere lichaamshouding, een onbelemmerde ademhaling en een groter lichaamsbewustzijn.

Je lichaam is je vriend

Heb jij ook het gevoel dat je vastzit in je lijf of dat je juist weinig contact hebt met je lichaam? Onthoud dan, dat je lichaam je vriend is en niet je vijand. Ga meer bewegen, laat je masseren, schreeuw er op los of zoek juist in rust en meditatie contact met je lichaam. Wees je weer bewust van wie je bent en laat de energie weer stromen. Je zult je er écht veel beter door voelen.

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets