LEVENSKRACHTIG

 

Als je in balans bent, gaat alles vanzelf. Je bent energiek, vrolijk, optimistisch en ontspannen. Je ervaart geluk, vreugde en harmonie in je leven en je hebt over het algemeen het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Gebeurt er iets vervelends? Dan blijf je daar niet in hangen.

 Je hebt een groot herstellend vermogen en kunt zó naar dingen kijken dat ze je minder raken. Omdat je goed voor jezelf zorgt. 

Jezelf in balans krijgen en houden in het dagelijks leven valt niet altijd mee. Je hebt misschien veel rollen in je leven, zoals werknemer, collega, partner, ouder, vriendin, familielid. Mensen om je heen, maar ook de situaties waarin je verkeert, kunnen je gevoel van balans verstoren. Om toch elke situatie de baas te kunnen blijven en vooral, jezelf te zijn, is het belangrijk om te focussen. Besteed aandacht aan jezelf op elk vlak van je leven. Aandacht voor je lichaam, je emoties, je manier van denken en je ziel. Goed zorgen voor je lichaam en je concentreren op wat écht belangrijk voor je is, brengt en houdt je in balans.

Houd je energie op peil en leef bewust

Goed in balans zijn betekent dus dat je je lichaam goed verzorgt, zodat het tegen een stootje kan. Eet gezond, beweeg, ga welbewust met je energie om en luister naar de signalen van je lichaam. Zorg er voor dat je lichaam niet alleen energie verbruikt, maar dat die energie ook aangevuld wordt. Ontspan daarom regelmatig in een omgeving waar je jezelf weer kunt opladen en geef je lijf kracht door fit te blijven.

Sta regelmatig écht stil bij de dingen die gebeuren in je leven. Leef in oplettendheid. Besteed aandacht aan het nu en sta bewust stil bij dingen die je vaak onbewust doet. Voel de druppels water als je onder de douche staat. Kijk om je heen als je op straat loopt en maak contact met de natuur en andere mensen. Voel heel bewust dat je leeft. 

Het leven is wat je gedachten er van maken

Aandacht besteden aan je conditie en voeding is niet genoeg. Emotionele en psychische disbalans kunnen ook verstorend werken. Als je vaak negatief denkt, raak je uit balans. Het vermogen om negatieve emoties snel om te vormen tot positieve emoties is daarom enorm belangrijk. Het is belangrijk te onthouden dat het leven niet iets is dat je overkomt, maar dat wat je gedachten ervan maken. Die gedachten bepaal je zelf. Dat betekent dat jij zelf je leven in de hand hebt. Want wat je ook meemaakt in je leven, je gedachten daarover bepalen hoe jij je voelt. Goed in balans zijn betekent daarom ook: balans in je denk- en voelwereld. 

Streef naar balans tussen gedachten en emoties

Als er geen balans is tussen je gedachten en emoties, zijn ze vaak gescheiden. Dat betekent dat je regelmatig in conflict bent met jezelf. Dat geeft onrust en spanning in jezelf en dat is uiteraard niet bevorderlijk voor je levenskracht. Kijk eens naar jezelf. Op welke manier uit jij jezelf? 

Op interactief niveau kun je mensen globaal indelen in drie verschillende types. Mensen die voornamelijk vanuit hun gevoel reageren, mensen die situaties voornamelijk beredeneren, en mensen die vanuit beide kanten reageren op een situatie. De laatste categorie is in balans. 

Mensen die reageren vanuit hun gevoel zijn spontaan en zorgzaam. Ze voelen heel goed aan waar een ander behoefte aan heeft en reageren daar heel adequaat op. In situaties waarin ze logisch zouden moeten denken, kan hun gevoel hen echter in de weg zitten. Ze voelen zich snel schuldig, zijn bang voor conflicten, vinden het moeilijk om te zeggen wat ze willen en zijn daardoor niet duidelijk in hun uitingen.

Mensen die voornamelijk situaties beredeneren, denken meer in oplossingen en consequenties en in voor- en nadelen. Ze overzien situaties goed. Ze reageren vaak vanuit hun hoofd en vergeten zich in te leven in zichzelf en in anderen. Deze mensen negeren vaak hun eigen gevoelens en komen vaak gevoelloos over, maar dat zijn ze niet. Ze weten alleen niet goed hoe ze zich moeten uiten.

Respect voor jezelf en anderen 

Iemand die in balans is staat dicht bij zichzelf en heeft respect voor zichzelf en anderen. In balans zijn betekent dat je weet wat je wilt, dat je dat kunt uiten, en dat je niet snel in conflict komt met anderen. In balans zijn betekent hier vooral: jezelf durven zijn.

Accepteer jezelf

Zadel jezelf niet op met een strijd tussen wie je wilt zijn en wie je bent. Om goed in balans te zijn, is het noodzakelijk dat je jezelf accepteert zoals je bent. Je leert jezelf kennen door je meer bewust te worden van je gedachten over bepaalde zaken. Dat is geen eenvoudig proces. Bijna iedereen wordt beïnvloed door veronderstellingen over zichzelf en anderen. Het is belangrijk die veronderstellingen los te laten en contact te maken met jezelf. Probeer het. Door anders te denken ga je je écht anders voelen.

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets