LEVENSKRACHTIG

 

Jouw doelstellingen bepalen op welke manier je de rest van je leven wilt doorbrengen. Het is heel belangrijk te weten wat je écht wilt. Werk dat idee verder uit. Niet alleen op de korte termijn, maar juist ook op de lange termijn. 

Als je goed weet wat je wilt, zul je minder moeite hebben je aan je doelen te houden en voel je je krachtiger in het leven staan. 

Voor veel mensen is het moeilijk te bepalen wat ze nou eigenlijk écht willen. Ze willen zoveel en kunnen niet goed kiezen. Daardoor zien ze door de bomen het bos niet meer en het gevolg is dat ze uiteindelijk helemaal niets kiezen. Waardoor er uiteindelijk niets verandert en hun leven voortkabbelt. Soms stellen mensen zich ook doelen voor die voor hun idee te ver weg liggen van hun huidige situatie, waardoor ze bij voorbaat al opgeven en het idee bestempelen als "onbereikbaar". 

Visualiseer je nieuwe leven

Als je er teveel over piekert wat je doelstellingen voor de toekomst moeten zijn, probeer je doelstellingen dan te bepalen vanuit je hart. Laat je daarbij niet afleiden door negatieve gedachten. Het gaat er om wat jij wilt. Twijfel daar niet te lang over. Sommige mensen hebben er baat bij hun doelen te visualiseren. Sluit je ogen eens en zie je nieuwe leven voor je. Of, als je dat prettiger vindt, schrijf eens op hoe je leven eruit zou moeten zien. Het gaat er om, dat je doelen stelt voor jouw droomleven.

Twijfel niet te lang, je haalt je doelen niet als je blijft twijfelen over je beslissing. En zolang je geen doel hebt, maakt het niet zo veel uit wat je doet en kom je nergens. Weet je eenmaal waar je naartoe wilt, maak je doelen dan concreet, haalbaar en uitdagend. Je doelen moeten bereikbaar en groots zijn. Levensvervullend. Uiteraard kun je ze stapsgewijs uitvoeren. Het gaat erom, hoe jij zou willen dat je leven er uit ziet. Als je dat weet, kun je daar met specifieke doelen naartoe werken.

Stel hele concrete doelen

Hoe pak je dat aan?  Dat is best simpel. Bedenk hoe jouw leven er straks uit moet gaan  zien. Bijvoorbeeld over vijf of tien jaar. Wat wil je na die tijd bereikt hebben? Welk werk wil je doen? Hoe ziet je eventuele gezin er uit? Waar wil je wonen? 

Hoe wil jij jezelf zien over vijf of tien jaar? Waar wil je heel erg goed in zijn? Wat wil je leren? Zijn er opleidingen die je graag zou willen volgen?  Zet het voor jezelf op papier. Bewaar het goed, zodat je het regelmatig terug kunt lezen. Het is een visie van jouw toekomst. 

Maak het visueel

Wil je dat alles extra inzinkt? Maak dan een “moodboard”, een groot bord met plaatjes of foto’s van dingen die jou aanspreken en jouw toekomst vertegenwoordigen. Zeker voor beelddenkers helpt het enorm de toekomst te visualiseren. 

Eenmaal duidelijk wat je wilt? Houd je daar dan aan. Ga niet eindeloos sleutelen aan je doelstellingen en stel ze niet steeds bij. Want bijstellen betekent twijfel, van twijfel komt uitstel en van uitstel komt afstel.

Hoe bereik je je doel? 

De bedoeling is, dat je je toekomst in hapklare brokken verdeelt, doelen die goed haalbaar zijn op de korte termijn, én uiteraard het lange termijndoel dienen. Als je bijvoorbeeld over vijf jaar een andere beroep wilt uitoefenen, schrijf dan voor jezelf op wat je stappen daar naartoe zullen zijn de komende maanden en jaren. 

Probeer je doelstellingen op de korte termijn ook zo duidelijk mogelijk voor jezelf op een rijtje te zetten. Stel jezelf niet te veel doelen. Dan wordt het te ingewikkeld om je te concentreren op alles wat je wilt bereiken, en is de kans groot dat je het bijltje er bij neergooit. 

Jouw doel: SMART of MAGIE?

Als je doelstellingen eenmaal helder zijn, is het handig ze zo te formuleren dat ze nóg concreter worden. Dat doe je door ze SMART te maken, of MAGIE te gebruiken. 

SMART betekent Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Toetsbaar. Dus niet “ ik wil naar het buitenland verhuizen” maar “ik wil over zes jaar in Spanje wonen”. 

MAGIE staat voor Meetbaar, Acceptabel, Gecommuniceerd, Inspirerend en Engagerend. Acceptabel betekent dat mensen in je directe omgeving zich kunnen vinden in de verhuizing naar Spanje. Gecommuniceerd betekent dat je omgeving van je doelstelling afweet. Inspirerend en Engagerend betekent dat je omgeving er volledig achter staat en je mee wil helpen om je doel te bereiken.  

Stel positieve doelen

Het is belangrijk je doelen zo te stellen dat ze daadwerkelijk omschrijven wat je wilt bereiken. Je doel moet dus niet zijn “ik wil niet meer snoepen”, maar bijvoorbeeld “ik eet in plaats van snoep voortaan gezonde tussendoortjes”. Ook “minder geld uitgeven” is niet positief gesteld. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn “ik spaar elke maand 50 euro”. Een positief geformuleerde doelstelling helpt je je doelen te verwezenlijken, omdat je dan duidelijk hebt waar je voor kiest. 

Aan de slag

Zijn je doelen SMART of bevatten ze MAGIE? Zijn ze positief gesteld? Dan is nu het moment aangebroken om er echt voor te gaan. Maak een actieplan om je doelstellingen op heel korte termijn aan te gaan pakken. Verwerk ze bijvoorbeeld in een weekplanning en probeer dat uit. Neem niet te veel doelen tegelijk op. En houd altijd het grote plan in gedachten. Hang je moodboard bijvoorbeeld op in het toilet. Zodat je elke keer weer wordt herinnerd aan de reden dat je deze stappen onderneemt. Probeer verder regelmatig je nieuwe leven te visua-liseren. Daarmee kun je je gedrag op een positieve manier beïnvloeden. 

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets