LEVENSKRACHTIG

 

Boeddha zei het al: "Alles wat we zijn is het resultaat van wat we hebben gedacht". De manier waarop en de mate waarin je focus gebruikt, kan je leven veranderen. Het is iets waar je meestal niet aan denkt, maar een betere focus kan echt verschil uitmaken.

Wat de juiste focus met je doet

Als je in de ochtend wakker wordt en je denkt aan alle vervelende dingen die je deze dag nog moet doen, dan zul je een vervelende dag hebben. Als je echter wakker wordt en bedenkt wat een geweldig geschenk je leven is, zul je een fantastische dag hebben. Als je je aandacht gedurende de dag laat verspringen van het een naar het ander, zul je een drukke, chaotische en waarschijnlijk ook onproductieve dag hebben.

Als je echter focust op één klus, dan kun je jezelf daarin verliezen. Dat zal een aangenaam gevoel zijn, en hoogstwaarschijnlijk erg productief. En door het gevoel dat dat teweegbrengt, zul je waarschijnlijk nog meer doen die dag.

Als je focust op het feit dat je moe bent en het liefst voor de buis zou willen hangen, dan zul je inderdaad alleen maar moe televisie kijken. Als je echter focust op gezond en fit zijn, dan zul je willen bewegen, en daardoor ook gezond en fit zijn. Dit lijkt misschien een simpele voorstelling van zaken, maar het klopt wel helemaal. Dit is de magische power van focus. Laten we eens kijken hoe je bepaalde onderdelen van je leven kunt verbeteren door focus.

Je doelen halen door te focussen

Focussen is de meest doorslaggevende gewoonte waarmee je daadwerkelijk een doel kunt bereiken of een nieuwe gewoonte kunt aanleren. Niet zelfdiscipline, geen beloningen, geen pure wilskracht, zelfs niet motivatie (hoewel ook heel belangrijk) zorgen ervoor dat je je doel bereikt. Maar focus. Als je je focus kunt blijven richten op een doel of gewoonte, dan zul je vaker wel dan niet dat doel halen, of die nieuwe gewoonte aanleren. Als je geen focus kunt houden, zul je je doel niet bereiken, behalve als het doel zo eenvoudig is dat je het toch wel gehaald zou hebben. Zo simpel is het echt.

Waarom is focus zo belangrijk?

Stel je voor dat het je doel is om deze maand je huis eens flink op te ruimen. Je plan is eke dag een kamer onder handen te nemen. De eerste dag ben je volledig gefocussed op je doel, je ruimt veel op, doet spullen die je niet meer gebruikt in dozen, en gooit misschien wel dingen weg. De tweede dag begin je aan de tweede kamer, je bent nog steeds gefocussed en je ruimt nog meer spullen op. Nu zijn er al twee kamers zo goed als opgeruimd.

De volgende dag lees je toevallig een artikel over hardlopen. Je bedenkt hoe gezond dat is, en prompt besluit je dat je dat ook gaat doen. Je bent helemaal enthousiast en je onderzoekt hoe je moet beginnen. Je leest artikelen over hardlopen op internet, je koopt er misschien wel een boek over, je maakt een renschema voor beginners. En na een paar dagen hardlopen voelt het zo goed, dat je nieuwe hardloopkleren en renschoenen aanschaft. Je koopt ook een I-pod om tijdens het rennen naar muziek te luisteren, en je bent uren kwijt aan het zoeken naar en downloaden van goede muziek. Hartstikke mooi natuurlijk, ware het niet, dat je je focus op het opruimen verloren bent, waardoor je daar nog nauwelijks aan toekomt. Erger nog, je hebt er inmiddels weer wat spullen bijgekregen in plaats van dat je hebt opgeruimd.

Wat als je wel had gefocussed?

In de tussentijd ben ik op hetzelfde moment ook gaan opruimen. Ik heb daar echter wél de hele maand mijn focus op gehouden. Aan het eind van de maand heb ik een heerlijk opgeruimde en rustgevende omgeving. Terwijl jij eigenlijk bijna weer opnieuw kunt beginnen. Dit is waarom het beter is om maar op één doel tegelijk te focussen. Meerdere doelen tegelijker-tijd verdeelt je focus, en dat maakt de kans dat je één van je doelen daadwerkelijk afrondt een stuk kleiner. Het is mogelijk, met een verdeelde focus, maar moeilijker. Zelfs met één doel is het moeilijk om gefocussed te blijven. Je zult daarom naar wegen moeten zoeken die je helpen om bij dat ene doel te blijven.

Wat helpt om te leren focussen?

* Lees zoveel mogelijk over je doel. Op websites, blogs, in boeken en tijdschriften.

* Hang een reminder op je muur, je koelkast, of op het toilet. Of zet er eentje in je telefoon.

* Vertel je doel aan zoveel mogelijk mensen, of schrijf er een blog over en houd daar je vorderingen in bij

* Neem elke dag de tijd om aan je doel te werken. Maak daarvoor een rooster of iets dergelijks.

Focus op het nu

Om resultaat te halen, is het ook belangrijk om je te concentreren en te leren je op het nu te focussen. Dat kan echt veel verschil maken. Focus op het nu en je niet laten afleiden door verleden en toekomst helpt stress verminderen. Het helpt je ook je leven met meer plezier te ervaren en om ondoelmatigheid te verminderen. Focussen op het nu in plaats van het verleden ("ik kan niet geloven dat ze dat tegen me zei!") of de toekomst ("wat ga ik vanmiddag in die vergadering zeggen?") is niet makkelijk en het vergt veel oefening. Maar je kunt het jezelf aanleren.

Focus op de taken die je moet doen

Heb je jezelf wel eens helemaal verloren in een taak die je moest uitvoeren, zodat de wereld om je heen even helemaal verdwenen was? Ben je wel eens het besef van tijd verloren omdat je helemaal opging in wat je deed? Dat is flow, en het is een belangrijk ingredient in de zoektocht naar geluk. Als je werk en vrije tijdsbestedingen hebt die je zo laten opgaan in wat je doet, dan zal je ongetwijfeld gelukkig worden of zijn. Je vindt namelijk echt niet het grootste geluk in passief op de bank hangen. Wel wanneer je volledig opgaat in een geestelijke of fysieke uitdaging.

Hoe raak je in een flow?

De eerste stap naar flow is uiteraard iets te zoeken waar je gepassioneerd over bent. Dat is een belangrijke stap in je leven. Zoek hobbies waar je je passie in kwijt kunt. Zet die televisie uit – dat is echt het tegenovergestelde van flow – ga naar buiten en doe iets dat je écht raakt.

Heb je eenmaal die flow te pakken, zorg er dan voor dat je niet afgeleid kunt worden, zodat je volledig gefocussed kunt blijven op de taak die je jezelf gesteld hebt. Zet je telefoon uit, vraag je omgeving je even met rust te laten, plan jouw moment bewust in.

Focus op het positieve

Wil je een doel halen dat heel belangrijk voor je is, maar ook heel moeilijk te verwezenlijken? Probeer dan altijd je focus te houden op het resultaat en probeer je bewust te worden van je negatieve gedachten. Zodra je merkt dat je negatief gaat denken en op wilt geven, zorg er dan voor dat je die gedachten omzet in positieve gedachten. Als je negatieve gedachten niet op tijd tekkelt, zullen ze blijven en zelfs groter worden, totdat je je doel daadwerkelijk opgeeft.

Uitstelgedrag, perfectionisme, controle willen houden, anderen de schuld geven en vluchten voor de werkelijkheid zijn allemaal saboteurs van succes. Leer te focussen op positiviteit. Denk aan hoe goed je je voelt als je doorzet. Denk aan hoe andere mensen dit voor elkaar gekregen hebben, en dat jij dat ook kunt. Denk er aan hoe goed het zal voelen als je echt geslaagd bent en je doel behaald hebt. Je kunt je doelen halen. Als je focust op je doel en op positiviteit.

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets