LEVENSKRACHTIG

 

Innerlijke rust. Wie wil dat niet? In alle omstandigheden kalm blijven, jezelf volledig accepteren zoals je bent, onafhankelijk van de mening van anderen, helemaal in het nu kunnen zijn en in alle rust en heel bewust genieten van de dingen om je heen. 

Innerlijke rust is heel belangrijk. Want onrust haalt je uit je kracht. Als je onrust in je leven ervaart, is het hoog tijd om even op de rem te gaan staan. Tijd voor aandacht voor jezelf en een dosis nieuwe levenskracht!

Een rusteloos gevoel

We kennen het allemaal, de onrust in ons lijf. Je hebt een drukke week achter de rug en komt thuis voor een rustig weekend, maar eigenlijk ligt daar ook nog een takenlijst op je te wachten. Je vrienden verwachten dat je langs komt, je moeder is ook nog jarig, je hebt net ruzie gehad met je baas en je zit niet zo lekker in je vel. Kortom, stress stress stress. Niet goed voor jou, niet goed voor je omgeving. Je hebt even nergens zin in, en zoekt afleiding in televisie of computer. En dat is nou juist nét wat je níet moet doen. 

Aandacht voor jezelf is helend

Niet alleen willen zijn met je eigen gedachten en je laten afleiden door dingen buiten jezelf, maken de situatie eigenlijk nog erger. Je komt nog verder van jezelf af te staan. Je bent niet meer in contact met jezelf, waardoor de onrust en de negatieve gedachten toenemen.

In zulke onrustige situaties is het goed om te bedenken dat aandacht voor jezelf helend is. Neem de tijd om je even op jezelf te richten. Juist nu heb je dat zo hard nodig. Neem een lekker warm bad of een warme douche, maak een wandeling in het bos, ga wat mediteren of doe wat ademhalings- of stretchoefeningen. En, heel belangrijk, doe alles met aandacht. Laat je niet afleiden door onrustige gedachten maar concentreer je op het nu. Zorg dat je weer dicht bij jezelf komt. Er is geen betere manier om je weer snel beter te voelen en de onrust kwijt te raken.

Je lichaam heeft beweging nodig

Onrust, rusteloosheid, is een signaal van je lichaam. Neem dat serieus. Je lichaam heeft beweging nodig. Je hebt te lang stilgezeten. Of je hebt je boos gemaakt, waardoor je adrenalineniveau is gestegen en je lijf het weer kwijt moet. Geen zin? Toch doen. Want je lijf vraagt erom. Als je het niet doet, zal de onrust sowieso blijven en, erger nog, zal je lichaam gebreken gaan vertonen. Want de onrust kan zich vastzetten in je lichaam en daar allerlei klachten veroorzaken. Zorg goed voor je lichaam, en beweeg als je onrust voelt.

Onrust

Misschien heb je een heel rustig leven en ervaar je weinig stress. Toch kun je dan ook onrust voelen. Onrust kan namelijk ook ontstaan van binnenuit. Misschien wil je te perfect zijn en ben je te kritisch naar jezelf. Misschien kun je je verleden niet goed loslaten of maak je je juist druk om de toekomst. Misschien stel je te weinig grenzen, of leef je een leven dat anderen voor je willen. Misschien zijn je verwachtingen van jezelf of anderen te hoog en kun je je gedachten niet goed relativeren.

Leef vanuit je kern

Of onrust nu een innerlijke of externe oorzaak heeft, het is belangrijk daar naar te kijken. Maar nog beter zou natuurlijk zijn, om die onrust te voorkomen. Dat kan, als je besluit je eigen weg te gaan volgen en jezelf volledig te accepteren zoals je bent. Innerlijke rust ontstaat, zodra je vanuit je kern gaat leven. Als je werkelijk vrede hebt met wie je bent en met wat je doet. Als je weet dat je goed bent zoals je bent, je verleden en toekomst los kunt laten en volledig in het nu kunt leven.  Als je dát kunt bereiken, veroorzaken externe prikkels nog nauwelijks onrust. 

Vind je het moeilijk om dicht bij jezelf te komen? Weet je niet precies wat je wilt in het leven en wie je bent? Kijk dan even terug naar hoe je was als kind. 

Een kind is puur zichzelf

Kinderen weten bijzonder goed wat ze wel en niet willen, en kunnen dat ook prima uiten. Ze zijn volledig in balans en staan goed in contact met zichzelf. Kinderen kunnen zich verwon-deren over dingen die volwassenen allang normaal vinden. Ze kunnen volledig opgaan in het moment en daar met volle teugen van genieten. Kinderen zijn totaal niet bezig met wat anderen van hen vinden. Ze zijn gewoon, helemaal zichzelf. Probeer dat terug te vinden. Dat pure gevoel, van toen je kind was. 

Zorg goed voor jezelf. Doe wat bij je past. Alleen jouw eigen visie, jouw eigen manier, en jouw eigen keuzes kunnen je rust geven. Maak ruimte in je leven en richt je naar binnen. Zo kom je in contact met jezelf en weet je wat goed voor je is. 

Vind je dit artikel waardevol en inspirerend? Help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dat kan door de social media knoppen.  

 

Blijf op de hoogte

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets