LEVENSKRACHTIG

Iemand zei laatst tegen me dat hij zich niet langer laat belemmeren door zelfsabotage. Ondanks zijn angst om "niet goed genoeg" te zijn focust hij op zijn hoofddoel en gaat hij regelmatig uitdagingen aan waar hij bang voor is. Hij bereikt er veel mee. Een mooi staaltje van zelfinzicht en vooral een groot vermogen tot zelfmanagement. 

çHerken jij ook die zelfsabotage? Begin je vaak te laat, ben je erg bedreven in het verzinnen van alternatieven om belangrijke zaken uit te stellen tot een geschikter moment? Heb je vaak te weinig tijd om aan iets belangrijks te beginnen?  Denk jij ook vaak "morgen, morgen begin ik echt"? 

Wanneer je eenmaal je dromen volgt en in zo'n belangrijk moment zit, geniet je enorm van je kracht en potentie. Op zulke momenten vraag je je vast af waarom je in vredesnaam niet altijd doet wat je het liefst wilt. Je werkt jezelf blijkbaar tegen bij het verwezenlijken van je dromen. En zo onbewust, dat het bijna niet te geloven is dat je werkelijk zelf voorkomt dat je in je kracht staat. 

Angst is een raar fenomeen. Veel mensen bouwen onbewust een barrière op om hun potentieel, kracht en zelfvertrouwen te ondermijnen. Uitstelgedrag, perfectionisme, controle willen houden, anderen de schuld geven en vluchten voor de werkelijkheid zijn de ideale saboteurs van succes. Ze zijn zo bang om te falen dat ze redenen te over hebben om niet te slagen. Daarmee gaat een hoop talent verloren. Dat is natuurlijk zonde. Voor hen, maar ook voor hun omgeving. 

Je kunt stoppen jezelf te saboteren zodra je je er bewust van bent. Door duidelijke doelen te stellen die je wilt bereiken en de gedachten en emoties te controleren die het bereiken van die doelen proberen te saboteren. Het is belangrijk om onder alle omstandigheden te focussen op je hoofddoel. Stel prioriteiten met dat doel in je achterhoofd bij alles wat je onderneemt. En zorg ervoor om zoveel mogelijk in de flow te blijven en in het nu te leven. Want als je niet gefocust bent op het huidige moment, krijgt je onderbewuste de vrijheid blokkades op te werpen. 

Het is moedig je niet te laten leiden door je onderbewuste angst om te falen en uitdagingen juist aan te gaan. Het is knap te blijven focussen op je hoofddoel, no matter what. Zelfmanagement is bewustzijn, focus, verantwoordelijkheid en volharding. Lastig, maar je hebt altijd de keuze. Ga je voor de korte termijn (succes door zelfmanagement) of de lange termijn (geen succes door angst). 

 

Blijf op de hoogte

jextensions

Gratis magazine

Gratis E-boek

Tweets